Övrig verksamhet

Projekt Frukost; ett projekt gällande frukostvanor på Österängsskolan som startade den 14e nov.

Projekt frukost kom till då vi ville skapa förutsättningar för barnen på Österängen att starta dagen på bästa sätt – med mat i magen. Barn som äter frukost kan enligt forskning koncentrera sig bättre i skolan, hamnar mer sällan i konflikter, får bättre skolresultat samt gör bättre val av kost resten av dagen. Dessutom kan man minska matsvinnet vid lunchen, då hungriga barn ofta tar till sig alldeles för mycket och det hamnar i soporna. Dessutom visar studier att barn i socioekonomiskt utsatta områden äter mer sällan frukost på skoldagar än barn från andra områden.

Vi satte ihop ett gäng kommunala och ideella krafter och började bolla idéer om hur vi ska genomföra projektet, med finansiering och andra delar och det ledde till att vi fick en extern finansiering av Bankeryds Pingst församling och när vi var överens om att projektet ska fortgå under vårterminen så sökte vi mer pengar ifrån kommunala LSG (lokal samverkansgrupp). Vi tror oss kunna finansiera frukost i över 2 månaders tid för upp till 50 barn varje skoldag.

Vi har nu serverat frukost till barn som inte har fritids på morgonen under en kortare period och utfallet har varit allt mellan 30 – 50 barn varje morgon som har kommit 30 minuter innan den första lektionen för att äta frukost.

Vi har även gjort en för-enkät med frågor kring frukostvanor till elever i årskurs 4 – 6 och kommer även att göra en efter-enkät för att (förhoppningsvis) se på skillnader.

Vi har även intervjuat lärare och pedagoger inför projektet och bett dem vara uppmärksamma på barnens beteende/energi under provtiden och hur det förändras.

Vi som har arbetat fram modellen är kommunanställda från Fältgruppen, Ung Fritid, Föräldrastöd, Lärare från Österängsskolan och civilsamhället i form av Rädda Barnen och Birkagårdens Folkets Hus. Vi har skapat ett arbetsschema så att vi i projektet hjälper bespisningen på skolan varje dag mellan 07.00 – 08.00, men framförallt ger barnen en lugn och bra start på sin skoldag. Målet är att tids nog även kunna erbjuda ungdomar på området som går på högstadiet frukost, kanske någon slags ”grab n go” på väg till bussen. Ju äldre barn blir, ju mer sällan äter de frukost.

Reportage;

https://sverigesradio.se/artikel/barn-bjuds-pa-frukost-innan-skolstart

https://www.svt.se/nyheter/lokalt/jonkoping/har-ar-barnen-som-far-frukost-i-skolan-for-att-forbattra-prestationen


Under Öppet Hus står dörrarna öppna och du kan komma in på en kostnadsfri kopp kaffe eller kopp te. Du kan även komma in för ett samtal, läsa en bok, bolla idéer, baka, dansa, ha möten eller bara vara. Under sommaren kommer vi sitta ute så mycket som möjligt så att vi kan njuta av sommaren ihop.

Vi har Öppet Hus tre dagar i veckan:

Måndagar kl. 10 – 12

Onsdagar kl. 17 – 19

Fredagar kl. 10 – 12

Ett samarbete med Jönköpings Kommun med stöd av Folkets Hus och Parker Sydöstra.


Vi har en byrå full med böcker; alltifrån barnböcker till deckare och pysselböcker. Ta med din gamla bok och byt ut till en ny! På så sätt sparar vi på plånboken men även på miljön.


Måndagar kl. 16-18

Kom med eller utan ditt barn till vår mamma-barn-grupp inne på Birkagården. Ett betydelsefullt tillfälle för mammor att träffas och kunna samtala om olika ämnen som känns aktuella. Syftet med gruppen är att bidra till en meningsfull fritid, träffa andra mammor, testa och lära sig nya saker. Men även att få kunskaps- och erfarenhetsutbyte och en känsla av sammanhang. Vissa veckor kommer vi vara på plats men ibland kommer vi även göra studiebesök eller åka ut på lättare äventyr (dessa datum kommer kommuniceras i våra privata chat).

Ett samarbete med Hand Till Hand, Korpen och Jönköpings Kommun med stöd av NBV.


Varje fredag kan ni se ett gäng vuxna gå runt på Österängen i gula västar. Vi går runt för att vara med och bidra till trivseln på området. Birkagårdens Folkets Hus är en del av denna fantastiska sammansättning.

Om du är intresserad av att gå med så är det bara att gå och ställa dig utanför Birka fritidsgård på Österängen kl 19.00 på fredagar.

Ett härligt samarbete mellan Fältarna, ERO, Eritreanska föreningen, Vätterhem, Hand till Hand, PCF, Rädda Barnen, Österängsskolan, Birkagårdens Folkets Hus och privatpersoner från området.


Egenkraft – för dig som söker arbete eller utbildning.

Om du är 20 år eller äldre och söker arbete eller studier är du välkommen till Egenkraft. Här får du möjlighet att träffa arbetskonsulent, studievägledare och studiecoach. Tillsammans hittar ni rätt lösning för dig!

Egenkraft finns på Birkagården varje tisdag kl. 13 – 16.

Egenkraft drivs av Jönköpings Kommun.