Kultur

Min magiska trädgård

Om naturens och odlingens mirakel

Min magiska trädgård är en föreställning med önskan om att väcka barnens nyfikenhet kring naturens och odlingens mirakel. Och innan teatern börjar kan du både kasta fröbomber och vara med på våran gemensamma picknick i ängen och ÖK kolonilott.

Sedan på teatern dyker katten Stina plötsligt upp och skojar till det och Svalle Svala älskar ju ett äventyr i luften med sina kompisar. Varför ligger humlan och sover i vår stockros på kvällen och vad är det mest spännande man kan samla på egentligen? Allt detta får du se i musikföreställningen inne på Birkagårdens Folkets Hus.

Detaljer om evenemanget:

Namn: Min Magiska Trädgård

Datum: 19e april

Tider: Fröbomber och picknick kl. 15:30 & Musikföreställning kl. 16:30

Plats: Birkagårdens Folkets Hus

Målgrupp: 3 – 8 år

Kostnad: Fri entré

Ett samarbete med Folkets Hus och Parker, Österängens Konsthall, ÖK Kolonilott och Österängsskyrkan med stöd av Jönköpings Kommun och Vätterhem.


Folksagor_INSTAGRAM_1080x1080

Folksagor – Dilan och Moa

Improvisationsföreställning med humorduon Dilan och Moa

Söndag 21 april 2024

Konsertstart 17:00

Plats: Huskvarna Folkets Park

150kr + serviceavgift

En improvisations-föreställning med humordrottningarna Dilan och Moa  

De äldre svenska folksagorna om skogsrån, oknytt, bäckahästar, tomtar och troll har fallit i glömska. Som en gärning för folket har därför Dilan och Moa tagit på sig att skapa nya folksagor, rättesnören och budskap för befolkningen att förhålla sig till. Med publikens hjälp, deras problem och moraliska dilemman, skapar Dilan och Moa varje kväll en ny svindlande, komisk berättelse – en ny folksaga just för er ort! 

Folksagor får publiken svara på en fråga. Det kan exempelvis vara “Vad har du för problem i livet som du behöver hjälp att lösa?”. Svaret kan vara hur vardagligt och hur stor som helst. När publiken svarat väljs en fråga och en person i publiken som får ge fler detaljer om sitt liv och problem. Detaljerna blir sedan alla förutsättningar som skådespelarna använder för att improvisera fram en ny folksaga utifrån.  

Det blir en storslagen föreställning med många ont-i-magen-skratt, ett äventyr där allt kan hända! 

Dilan Apak och Moa Lundqvist imponerar stort. Det tycker DN:s Niklas Wahllöf och passar på att dubba dem till Sveriges nya humordrottningar.

Niklas Wahllöf, DN, september 2022

Detta är ett samarrangemang med Huskvarna Folkets Park ! med stöd av Region Jönköpings Län.

OM DILAN APAK OCH MOA LUNDQVIST:
Dilan Apak och Moa Lundqvist är skådespelare, komiker och manusförfattare baserade i Malmö. De började arbeta tillsammans år 2014 på P3:s satirprogram Tankesmedjan.  De har arbetat tillsammans med projekt i olika former: scenföreställningar (Den inre häxprocessen, Det nya tråkiga m.m.), radioprogram (Humorhimlen med Dilan och Moa, Helt Sant! m.m.), TV (SODOM – Sagan om Dilan och Moa, DIPS, Maxat, På Spåret, Toppen m.m), podcasts (Dilan och Moa, Lilla drevet, Söndagsakuten, m.m.). 

 Dilan och Moa har så klart arbetat med improvisationsteater också och har tidigare varit verksamma i gruppen Svensk Damimpro (tillsammans med Tora Larsson och Elvira Lander) och leder numera en ny ensemble baserad i Malmö med residens på Inkonst. Duon har alltid arbetat självständigt och har skrivit och/eller regisserat sina egna föreställningar. Hösten 2022 genomförde de sitt första improviserade långformsprojekt på Strindbergs Intima Teater i Stockholm, en improviserad föreställning utifrån Strindbergs Ett Drömspel


URPREMIÄR av Multisensorisk konstperformance: Waves Av Evelina Dembacke, Per Dahl & Amir Faqiri

Välkommen på urpremiären av konstinstallationen ”Waves”.

En tvärkonstnärlig, sinnlig resa skapad av musiker och kompositör Per Dahl, ljusdesigner och visuell konstnär Evelina Dembacke samt skräpkonstnär Amir Faqiri. Tillsammans skapar de en levande installation, där konsten vävs samman genom taktila upplevelser, ljud, ljus och återvunnet material.

Ta del av denna magiska resa där varje liten skräpbit får nytt liv och blir en del av en större berättelse om förutsättningarna för allt liv på vår gemensamma planet – vatten.

Ålder: 0-3 år med deras vuxna (syskon är välkomna)
Tid och Plats: 5 Maj 2024 på Birkagårdens Folkets Hus. Drop in mellan kl. 13.00 och 15.00 (begränsat antal platser, en in en ut, det finns aktiviteter i foajen vid väntan)


Projektet genomförs i samverkan med Sotenäs Symbioscentrum, Jönköpings kommun Kultur och fritidsförvaltningen och Region Jönköpings län


Käpphäst Cirkusen Chevalier är en oemotståndligt charmig hyllning till den klassiska cirkusen.

Med inspiration från stumfilms-eran och den traditionella cirkusen genomför cirkusdirektören Kalle Lehto akrobatiska, jonglerande och spännande balansakter tillsammans med sin lilla trupp med käpphästar. När hästarna intar den lilla manegen tar en del av cirkusdirektörens berättelse form – förstärkt av Sami Tammelas musik med traditionella cirkusljudlandskap med elektroniska inslag.

Detaljer om evenemanget:

Namn: Chevalier

Datum och tid: 28 april kl. 13 och kl. 15

Plats: Birkagårdens Folkets Hus

Målgrupp: 0 – 12 år

Biljettkassan öppnar 30 minuter innan föreställningen. Biljettpris 50 kr.

Presenteras av Jönköpings Kommun.


Birkagården har en studio anpassad för att skapa musik, mer infon och verksamheter här kommer.